Uit de krant

Regelmatig verschijnen in kranten, tijdschriften, vakbladen e.d. artikelen waarvan het jammer is dat ze niet door een breder publiek gelezen worden. Daarom willen we u op deze pagina van de website op de hoogte houden van artikelen die ook voor u interessant zouden kunnen zijn.

Zo ontmoedigt men lezen op school.

Jacquues Vriens over het nut van voorlezen en "vrij lezen". Lees hier het artikel uit NRC van 28 mei 2013

Amsterdamse schoffies

Schrijfster Pia de Jong is met haar gezin verhuisd van Amsterdam naar Princetown in de VS. Ze schrijft wekelijks over wat haar opvalt en bezighoudt.

Lees hier het arikel uit NRC 29 mei 2013.

Bange ouders

Ouders maken zich meer dan ooit zorgen om hun kinderen, aldus een J/M-onderzoek. Negen van de tien vinden het ouderschap stressvol.
Een lezenswaardig artikel van Beatrijs Ritsema uit HP/De Tijd van 3 september 2010.

Klik hier om het te lezen.

 Het overbeschermde kind (Gaby van der Mee)

Uit het Onderwijsblad (vakblad Algemene Onderwijsbond)

Ze willen zo graag dat het goed gaat met hun kind, dat alles daarvoor moet wijken. Ouders die hun kind overbeschermen. Plagen heet tegenwoordig altijd pesten. Niet zo goed lerende kinderen moeten stante pede behandeld worden. Irrationele angst van ouders neemt soms groteske vormen aan. Zo zijn er inmiddels kinderen die nooit in de zandbak mogen en consequent met de auto gebracht worden. Waar eindigt het, en wat doen we eraan? Lees meer......

Bang voor het vmbo.

Hoogopgeleide ouders doen er alles aan om te voorkomen dat hun kind op het vmbo belandt. Privéonderwijs, IQ-tests, dure bijlessen, dan maar niet op wintersport.'Met alle respect, maar het is toch een bepaald type leerling.'
Bron: Volkskrantmagazine: 05.04.2008  Tekst: Evelien van Veen. Lees het hele artikel.

Aantrekkelijk en asociaal maakt populair

Goeduitziende, goedgebekte en sportieve jongens en meisjes komen weg met behoorlijk antisociaal gedrag. Maar andere leerlingen die dit gedrag kopiëren, worden er niet populairder op. Populariteit is niet af te dwingen. Leuk zijn overigens wel. Door hulpvaardig te zijn. Lees meer.......

"Koninginnen en Krengen" van Gaby van der Mee

Uit het Onderwijsblad nr.6 (vakblad Algemene Onderwijsbond)

Het kan heel subtiel zijn. Eén blik is voldoende. Meidenvenijn wordt vaak afgedaan als iets wat nu eenmaal bij het leven hoort. Toch kan het ontaarden in grove pesterijen waar leerlingen nog in hun volwassen leven last van hebben. “Het populairste meisje oogt voor volwassenen vaak heel charmant, terwijl het soms krengen zijn.” Alles over meidenintimidatie, plus tips wat er tegen te doen is............(klik op onderstaande link voor het gehele artikel)

Koninginnen en Krengen

Les in levensvaardigheden

In zijn column "Denkwijzer", onlangs nog te lezen in het Dagblad van het Noorden, schrijft René Diekstra het volgende:

Stel voor dat uw kind of kleinkind, leerling in de laatste groep van de basisschool, op een dag aan u vraagt of u vroeger op school ook les in levensvaardigheden heeft gehad. In plaats van 'ja' of 'nee' zal uw eerste reactie waarschijnlijk zijn: "Wat is dat dan, levensvaardighedenles?".

Het kind legt u vervolgens uit dat je in die lessen bijvoorbeeld leert te vertellen hoe je je voelt: boos, verdrietig, jaloers, blij, opgelucht. En eerst tot tien te tellen als je heel erg kwaad op iemand bent, zodat je niet meteen iets stoms doet of iets waar je vervolgens spijt van krijgt. En om aan andere kinderen of de meester/juf hulp te vragen als je iets niet goed kunt of ergens bang voor bent. (klik op onderstaande link voor het gehele artikel)

Les in levensvaardigheden